Jämt det står i pressen
krig och nöd på varje rad
Våld och förtryck det gör mig ledsen
men kaffe och bullar gör mig glad
Tage Danielsson
Den egendomliga "Junilistan" har en lika egendomlig inställning till sanningen. Nu är det egentligen onödigt att slösa bandbredd på ett "parti" som har lika stor chans att få mandat som en snöboll i ett varmt ställe. Men man skall väl kunna ha litet kul också och inte alltid behöva föra debatten med samma min som Beatrice Ask.
Men först: I TV denna morgon säger partiets talesman att man inte kommer att tillhöra någon av de politiska partigrupperna och vid varje votering förklara varför man inte tänker delta. Skälet är att i EP tvingas ledamöterna att rösta som partigruppen. Vi vet ju att detta inte är sant: på siten VoteWatch redovisas regelbundet vilka som som varit loyal eller rebel mot sin partigrupp. Eftersom ledamöterna i EP ofta har en irriterande vana att tänka själva finns det ofta ganska många "rebeller". Intressant nog finns ledamöter från svenska s resp. m ofta i rebellgruppen. Dock icke för att man tänkt själv utan därför att partierna i Stockholm ofta har andra idéer än sina europeiska partivänner som ju ibland anlägger ett onödigt brett perspektiv på det europeiska samarbetet...Det är klart att det inte är så kul att bli kallad "förvirrad" eller "illojal" av Reinfeldt och Borg och därför röstar man emot sin partigrupp i EP.
Nåja. Det var bullarna det gällde. I en affisch på sin valstuga (mestadels stängd) på Sergels Torg i Stockholm berättar man att EU förbjudit kanelbullar men att Sverige beviljats ett särskilt undantag. "EU förbjuder kanelbullar" - vilken rubrik och vilken triumf för radarparet Sjöstedt - Åkesson.
Det är ganska lätt att ta reda på sakförhållandet. Det finns (minst) två sorters kanel, Ceylonkanel och Cassiakanel. Den senare är billigare och används därför av livsmedelsindustrin. Tyvärr innehåller den också kumarin, ett otrevligt gift som kan vara speciellt farligt för barn eller överkänsliga personer. Leverskador kan bli följden. EU:s Livsmedelsbyrå har därför utfärdat gränsvärden för kumarinhalten i bakverk. Värdet för "bakverk" är "15mg/kg". Det finns dock ett undantag: för "traditionella och/eller säsongbetonade bakverk" får man gå upp till 50mg/kg. Svenska livsmedelsverket var för en gångs skull på alerten och anmälde att kanelbullarna var både traditionella och säsongbetonade och kunde därför gå upp till det högre värdet. Danmark missade denna chans (1) och har därför uppmanat sina bagerier att sänka kanelhalten (eller ev. gå över till det dyrare men ofarliga kryddvarianten).
(Det är inte första gången Sverige begärt och fått undantag från livsmedelsbestämmelser. Surströmmingen innehåller dioxinhalter som ligger mycket långt över det tillåtna och på rent hälsofarliga nivåer. Eftersom varje persons intag av surströming dock är tämligen begränsat så är det väl ingen riktig fara. Men det är faktiskt så att vi (norrläningar i alla fall) äter giftig fisk som är förbjuden i övriga EU. Smaskens. Ett annat undantag är ju det för både miljö och hälsa farliga och dessutom äckliga snuset.)
Det är inte första gången som kanelbullarna hotas av det paragrafsprutande monstret i Bryssel. Redan 2006 skrev jag om hur "det kristna bokkaféet Källan i Skänninge" förbjöds att sälja hembakta kanelbullar. Reaktionerna blev så starka bland bloggare och media att både Bosse Ringholm och Margot Wallström fick rycka ut till bullarnas försvar. Det var naturligtvis fel alltsammans: det var Livsmedelsverket som inte i tid utfärdat tillämpningsbestämmelser. Det gjorde man sedan och s.k. "noll- eller småskalig" produktion i form av scouter, kyrkkaffetanter och andra undantogs från kravet på ursprungsmärkning. Men vilken fest det blev i pressen!
Som representant för dåvarande bloggen "När jag ändå har ordet" gjorde jag en egen inspektion i Skänninge och smakade och fotograferade de numera oförbjudna bullarna. De var mycket goda och innehöll förmodligen ingen kumarin eftersom jag fortfarande lever.
Att det är viktigt med bullar för att kompensera livets otrevligare sidor sjunger Tage Danielsson om här. "Allt som verkar rent förbannat, och som väger tungt på vågen, får man väga upp mot annat, som gör en riktigt glad i hågen."
Men att väga upp Junilistan kräver nog minst två bullar till kaffet.
(1) Det gäller att passa på i EU-sammanhang. För ett antal beslutade EP på brittiskt initiativ (!!!!!) av någon anledning att endast röror gjorda av citrusfrukter skulle få heta "marmelad". Annars skulle det heta "sylt", "jam" e.dyl. I sin visdom beslöt man emellertid samtidigt att alla som ville ha ett undantag från denna regel skulle anmäla detta och få det automatiskt. (Som vi vet utnyttjar t.ex. Danmark frikostigt detta undantag.) Österrikes delegation var vid tillfället ute och fikade varför man missade omröstningen. Eftersom regionen Wachau är stolt över sin "Aprikosmarmelad" blev det ett himla liv och "EU förbjuder aprikosmarmelad" osv. Efter något år fick man dock sitt undantag och detta firades som en stor triumf för Österrikes seger över EU-byråkratin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar