onsdag 23 april 2014

Vem röstar du på?


Vad man än må tycka om valet till Europaparlamentet kan man inte beklaga sig på bristen på information. Det finns bl.a. ett antal "valsimulatorer" på nätet där man kan se hur ens egna åsikter i europeiska frågor överensstämmer med enskilda ledamöter, politiska partier eller grupper i parlamentet.

En enkel och snabb men innehållsrik "simulator" finns på http://www.myvote2014.eu/en/home/index (Man kan även välja svenska eller annat språk). Där får man först 15 frågor att besvara med "instämmer", "varken för eller emot" eller "mot". När man gjort detta sammanfattas svaren i "Mitt manifest" och sedan har man möjligheter att göra de jämförelse jag nämnt med enkla knapptryck och menyval. Jag råder er att göra denna test - det är bäddat för överraskningar.

En intressant sak är att överensstämmelsen med ledamöter från samma parti kan bli helt olika. Ytterligare ett klart indicium på vad jag tidigare flera gånger skrivit: individen är viktigare än partiet.

Jag skall inte närmare tala om vad mina resultat blev i jämförelse med ledamöter och partier från både Sverige och Österrike. Det blev väl ungefär som jag väntat mig med ett par radikala undantag. På "tredje plats" kom t.ex. Amelia Andersdotter med 75 % överensstämmelse. Den som tidigare läst mina åsikter om piratpartiet kanske blir lika förvånad som jag. (Jag har ännu inte hunnit undersöka hur överensstämmelsen kunnat bli så hög).

Amelia -om jag får kalla henne så- är EP:s yngsta ledamot och kandiderar t.o.m som de europeiska piraternas aspirant på posten som Kommissionens ordförande. Ett friskt initiativ.

Men spring nu inte iväg och rösta på Amelia även om det kan verka lockande. Hon är nämligen bara listtvåa och ni riskerar då att i stället välja in Christian Engström - en libertarianskt anstucken person som säger sig ha investerat alla sina pengar i skojarvalutan Bitcoin. Ja, dvs. det är jag som säger "skojarvaluta", Christian och andra - bl.a. en mängd drog- och vapenhandlare- menar i stället att det är framtidens valuta - ett sätt att undandra sig statlig insyn och kontroll.

Kan inte något progressivt parti värva Amelia? T.o.m. Lionel Messi lär ju vara på väg mot PSG så omöjligt skall det väl inte vara.

Christian Engström hamnade långt ner på min lista, dock före Christofer  Fjellner och Gunnar Hökmark (båda m) på delad sistaplats. Bland partierna kom -kan jag väl avslöja-  m och v på sista plats - les extrêmes se touchent som jag alltid brukar säga.

Försök ni också. Det är till intet förpliktande men kanske kan ge en tankeställare..

4 kommentarer:

 1. Jag har gjort tre sådana här valsimulatorer, i den första hade jag mest gemensamt med en väldigt konservativ balt, i den andra hade jag mest gemensamt med Andrew Brons(BNP, f.d nazist, f.d National front). I den här har jag mest gemensamt med nån portugisisk socialist, Marita Ulvskog på tredje plats.

  Jag vill tro att den här valsimulatorn är bättre men kanske är de alla lika dåliga.

  SvaraRadera
 2. Det är inte så att du är en väldigt konservativ balt? ;-) Naturligtvis får man inte ta det hela alltför allvarligt. Det är ju bara 15 speciella frågor av vilka en del aldrig varit föremål för verklig debatt. Men grundidén att i EP-valet är det viktigare att rösta på en bra person än på ett parti tror jag på.

  SvaraRadera
 3. Did you consider trading with the #1 Bitcoin exchange service - YoBit.

  SvaraRadera
 4. YoBit lets you to claim FREE COINS from over 100 different crypto-currencies, you complete a captcha once and claim as many as coins you want from the available offers.

  After you make about 20-30 claims, you complete the captcha and continue claiming.

  You can press claim as many times as 30 times per one captcha.

  The coins will held in your account, and you can convert them to Bitcoins or USD.

  SvaraRadera