onsdag 23 april 2014

Fritt fram för Mr Austerity?


Ett par gånger har jag påpekat att det inte alls är säkert att den partigrupp som får flest röster också får den kandidat de nominerat utsedd till Kommissionens ordförande. (Se exempelvis Sömn- eller blindgångare?) Medlemsländernas regeringar vill säkert ha ett ord med i laget. Det är faktiskt de som fattar det slutgiltiga beslutet, om än formellt, och både Juncker och Schulz är väl mer eller mindre federalistiskt anstuckna - anatema för de inkrökta nationalisterna i rådet. Nu har Rådets ordförande van Rompuy tagit till orda. I en intervju i Süddeutsche Zeitung säger han bl.a. "[Die] Unterschied zwischen dem Parlament und denen, die wirklich entscheiden, ist den Bürgern sehr klar". Skillnaden mellan Parlamentet och de som verkligen bestämmer står säkert klar för väljarna, ungefär. I motsats till detta säger t.ex. toppkandidaten för ÖVP i Österrike som också är vice talman i Parlamentet: Det blir Schulz eller Juncker - väljarna låter sig inte dras vid näsan.

Vad de två utsiktsrikaste kandidaterna själva tycker kan man läsa på  Spitzen der Kandidaten (DE). En kort sammanfattning på svenska hos Europaportalen.

Det är uppriktigt sagt svårt att se att Reinfeldt och Borg skulle välja socialdemokraten Schulz eller förre eurozoneordföranden Juncker som dessutom vill ha Eurobonds. (Mitt eget stalltips är "Mr. Austerity", Olli Rehn.) Hur som helst blir det en spännande och helt oförutsedd situation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar