måndag 13 juli 2015

Magdalena är medlem i EMU fast hon inte verkar förstå det

Men---- vad håller ni på med?
Sveriges finansminister Magdalena Andersson tycker nu att det var rätt att Sverige inte anslöt sig till EMU vid folkomröstningen 2003. "2003 röstade 56 procent av svenskarna nej till att ansluta sig till valutaunionen EMU" skriver Sveriges Radio i en intervju med Magdalena. Hon röstade ja på sin tid men nu har hon ångrat sig eftersom "det har visats sig att det skapats en del problem."

Nu vill jag inte diskutera själva sakfrågan med Magdalena - hon läser väl knappast den här bloggen ;) bara påpeka att det verkar synnerligen märkvärdigt att Sveriges finansminister inte känner till att Sverige, liksom alla 28 medlemsländer i EU, också är medlemmar i den Europeiska Monetära  Unionen (EMU i dagligt tal).  För att använda en i vida kretsar populär källa, nämligen Wikipedia, är "The Economic and Monetary Union (EMU)..an umbrella term for the group of policies aimed at converging the economies of all member states of the European Union at three stages. Both the 19 eurozone states and the 9 non-euro states are EMU members. " Och det är ju tur att det är så, annars skulle vi t.ex. inte kunna ta ut pengar i andra länders bankomater utan avgift eller handla utomlands med svenska kronor utan att betala dyra växlingsavgifter.

Men den konvergeringsprocess som EMU syftar till (samordning av ekonomisk och finansiell politik) går ju mycket långsamt (kanske går det snabbare nu efter den grekiska tragedin) och brukar sägas omfatta tre separata steg, Det tredje steget är införande av den gemensamma valutan. Alla länder som möter vissa kriterier är fördragsenligt skyldiga att inför Euro. Alla utom England och Danmark som har förhandlade s.k. opt-outs. Sverige har ingen opt-out och skulle sedan länge ha infört euron om man uppfyllt de förpliktelser man åtagit sig. Och det är väl just att man inte gjort det som  Magdalena och alla kappvändande ekonomiprofessorer är så glada över. (Hur många gånger t.ex. Lars Calmfors vänt sin kappa för att kunna segla i populismens bidevind (om jag säger så...) går inte att hålla reda på.)

Det må väl vara dessa damer och herrar som håller den nationella ortodoxa fanan högt obetaget. Men kom inte och säg att Sverige har röstat nej till EMU för det varken har eller kan man.

(Vykort postat från an der Untertrave, Lübeck)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar