fredag 13 mars 2015

Inte vara stygg mot Maduro!

Europaparlamentet antog i dagarna med överväldigande majoritet (384 mot 75) en resolution som uppmanade Venezuelas regering att omedelbart släppa alla som fängslats vid fredliga protester mot regeringen. Man uppmanade regeringen att skapa ett tillstånd där människorättsaktivister och oberoende NGO:s kan arbeta fritt, oavsett politiska åsikter. Att oppositionen utsatts för villkorliga arresteringar och attacker under ett valår skulle kunna skapa tvivel om valprocessens legitimitet ("could cast doubt on the legitimacy of the electoral process").

Konservativa, liberaler och socialdemokrater stödde resolutionen. Kommunister, euroskeptiker och extremhögern röstade nej och, efter diverse hick-hack, även De Gröna!

Tittar vi på hur de svenska parlamentarikerna röstade framkommer en litet märklig bild. 13 ledamöter röstade "ja", däribland konservativa och liberala. Tre av fyra miljöpartister röstade också "ja" - detta i strid mot partigruppens rekommendation. Detsamma gällde vänsterpartiets representant och -hör och häpna- Sverigedemokraternas två ledamöter.

Ingen röstade "nej". Däremot - och det är väl det märkliga - röstade inte mindre än 7 ledamöter inte alls! Det var hela den socialdemokratiska gruppen med Marita Ulvskog i spetsen. De fick sällskap av Christofer Fjellner  (m) och Max Andersson (mp). Fjellner kanske tryckte på fel knapp precis som han gjorde när det gällde omröstningen om kvinnor i företagsstyrelser. Max Andersson är en känd eurofob som i Sveriges riksdag lade ner stor energi på att förhindra användadet av  EU-symboler. (EU är bara en internationell förening bland många andra - Röda Korset, Internationella Meterologorganisationen och så och behöver inte betonas speciellt.)

Dessa av folket direktvalda representanter vågade alltså inte uttrycka någon uppfattning i frågan. Om man haft den ståndpunkten att Parlamentet inte skulle lägga sig i Venezuelas politik kunde man ha röstat "nej" eller "avstått" från att rösta. Det var f.ö. på sin tid den olycksaliga "Junilistans" taktik. Men då hade man riskerat att dra på sig kritik  medan man genom att inte delta inte kan beskyllas för att ha haft några olämpliga synpunkter.

(Ni kan studera röstningen på alla ledder hos VoteWatch Europe)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar