onsdag 1 juni 2016

Kataklysm och apokalyps om UK lämnar EU. Eller om man stannar kvar.

I slutstriden inför den engelska EU-omröstningen hopas fasansfulla föraningar och förutsägelser om kataklysmer och katastrofer från alla möjliga sidor. Allting kommer att gå åt skogen om den andra sidan vinner. (BBC sammanfattar debatten satiriskt så här: http://www.bbc.co.uk/programmes/p03w4n08 )

I Sverige är opinionen enad som aldrig förr. Aldrig har Sverige haft en bättre vän än England som stöttat oss i alla lägen. Och om England skulle gå ur EU blir konsekvenserna för  Sverige fruktansvärda. Allting stannar upp.

Det är väl andemeningen i en kort artikel av Birgitta Ohlsson och Lotta Edholm i DN: "Brexit skulle slå mot Stockholm".  De båda damerna understryker att England är Sveriges fjärde och Stockholms största exportmarknad- "Jobb och företag står på spel" menar man.

Medvetet eller omedvetet faller man här på det simplaste tricket som används av både förespråkare för och motståndare mot fortsatt brittiskt EU-medlemskap. Man låtsas helt enkelt som om alla ekonomiska relationer skulle upphöra bums vid ett ev. utträde. Men så blir det naturligtvis inte just därför att EU och England är så viktiga marknader för varandra. Det är som om WTO och andra frihandelsavtal inte alls finns. Och hur kommer det sig att vi kan handla fritt med USA och Japan som mig veterligen inte är medlemmar av EU? Det där är bara käbbel som Löfven skulle ha sagt.

Sen skulle svenska företag enligt skribenterna inte få tillgång till kapitalmarknaderna i London för sina investeringar. Även detta vet vi ingenting om. Men vid en ev. Brexit skulle med säkerhet Frankfurt segla upp som en fullgod ersättare.

Det finns en myt om att Storbritannien är Sveriges bästa vän i EU. Det är helt enkelt inte sant. Ta er några minuter och läs "Varför gråter Stefan Löfven över att kunna slippa Camerons Toryregering som stoppar S-politik i EU?" ur bloggen Om Europa. Men inte heller på andra områden har någon kunnat definiera konkreta sakfrågor där Sveriges haft nytta av sin blinda lojalitet mot Storbritannien.  Men det är klart: "They spik inglisch you no" -ett skäl så gott som något.

Min bestämda uppfattning är att det förslag till fördrag som man kommit överens om och som omröstningen egentligen skulle gälla men som nu har totalt glömts bort skulle ha mycket mer förödande verkningar på det europeiska samarbetet än någonsin en Brexit.

5 kommentarer:

 1. I UK håller Tory på att splittras på det här (och oavsett valutgång, ligger röstetalen för nära 50-50 vilket allt talar för är risken överhängande att det blir en partisplittring). Kan det vara en del av samma utveckling som kommer även till Sverige?


  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/daerfoer-laemnar-jag-centern-foer-borgerlig-framtid-25523  (Peter Drucker i framförallt "The age of Discontinuity" skrev en hel del om organisationers livscykler. Ett av de främsta problemen vi har är att organisationer och ideologier överlever sig själva, att vi (ännu) inte har något bra sätt för att avveckla eller effektivt omforma dem när de inte längre behövs eller behoven förändras då tröghetskrafterna (makt, prestige, rutiner "men det kan vi inte göra för så här har vi alltid gjort!") är för många. För politiska partier gäller inte minst argumentet "Det gick så bra då" vilket låser fast partierna till sektnivåer eller till de generationer som upplevde något positivt utav dem. Exv. miljörörelsen runt 1970 uppstod inte i gamla Naturskyddsföreningen utan fick bilda nya organisationer för att de gamla inte svarade på den nya tidens utmaningar, sedan kom Naturskyddsföreningen efter och lyckades göra sig något mer relevant för att inte komma efter i utvecklingen).

  SvaraRadera
 2. Bra poäng där, Brexit-avtalet som Cameron fick skulle verkligen skada EU. UKs rätt att försena och förhala euro-beslut till exempel - som om eurogruppen inte har svårt nog ändå att komma till skott även under akut kris.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren slår de flesta andra:

  http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36515680

  SvaraRadera
 4. Nu är det spännande! Jag kan följa det här i stort sett hela tiden eftersom det fortfarande kommer att vara dag här flera timmar till.

  SvaraRadera
 5. Olof Å: Fick du mitt mail ang min blogg? Annars skicka din adress till eklipspringer@gmail-com

  SvaraRadera