söndag 31 augusti 2014

Ung och oerfaren

Två toppjobb inom EUs institutioner har fastlagts: Polens Tusk som rådsordförande (efter van Rumpoy) och Italiens Mogherini som utrikespolitisk samordnare, dvs. helst utrikesminister.

Conventional wisdom  eller besserwisserei  breder nu ut sig i media, på "sociala" dylika och bland opinionsbildare. Tusk är en tuffing som är konservativ och hård mot Ryssland, Mogherini är alltför ung och oerfaren.

Vi får väl se hur det blir med det. Sant är att Tusk har gjort sig till talesman för en hel del oliberala idéer och att han har en hård attityd mot Ryssland. Men vi glömmer att han valdes i Polen för att ersätta den ärkereaktionäre eurofoben Kaczyński. Alltid något.  Och vi vet ju att alla EU-jobb har en tendens att mjuka upp hårda attityder och leda till mera vidsyn hos innehavaren. Som Luther sade: "Den Gud give ett ämbete give han ock förstånd att leda detsamma”. Vi får hoppas att detta också gäller ämbeten utdelade av EUs regeringschefer.

Mera intressant är fallet med den "unga och oerfarna" Mogherini. Ett svagt val verkar de flesta kommentatorer vara eniga om. Här vill jag på det enträgnaste hänvisa till Ylva Nilssons inlägg på EU-merabloggen.  I motsats till de flesta kommentatorerna gör sig Ylva besväret att redovisa en del av Mogherinis kvalifikationer. Hon skriver:

"Att hon de senaste sex åren suttit i italienska parlamentets utrikesutskott och lett den italienska Nato-delegationen betyder inget.

De sex månaderna som Italiens utrikesminister räknas inte.

Inte heller att hon talar flytande engelska och franska.

Och att hon är äldre än både Italiens och ett flertal andra europeiska premiärministrar hör tydligen inte till saken."

Ylva påpekar också att Mogherini med sina 41 år är äldre än åtminstone 4 av EU-s regeringschefer, lika gammal som Reinfeldt var när han blev statsminister och ett år äldre än Finlands förre statsminister vid tillträdet. (Österrikes utrikesminister, Sebastian Kurz, är f.ö. 28 år och gör enligt bedömare från olika partier och media ett mycket bra jobb.)

"Ung och oerfaren"? Det nog i själva verket  helt andra motiv som ligger bakom avfärdandet.

Nog finns det goda chanser att paret Tusk/Mogherini kommer att ge EU-institutionerna ett klart starkare ledarskap än van Rumpoy/Ashton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar